2018. április 12., csütörtök

Pankrátorból A Világ Legjobban Fizetett Sztárja: A DWAYNE JOHNSON-Portré

Amikor a héten befut a mozikba a Rampage: Tombolás, Dwayne Johnsont már ismerős arcként üdvözölhetjük a vásznon - és ez nem kifejezés. Bár másfél évtizede szinte csak a pankráció rajongói ismerték, mára a világ egyik legnagyobb és legjobban fizetett filmsztárjává vált.

Johnson eredetileg még pankrátor sem akart lenni, ehhez képest elég változatos életutat járt be: nincstelen futballistából a WWE legnépszerűbb alakja, majd színész lett, és még az sem elképzelhetetlen, hogy néhány év múlva elindul az elnökválasztáson. Ő már eljátszott a gondolattal.

Maga a Szikla azonban az évek során alig változott valamit - és talán ez lehet a sikerének titka.



Rocky-tól a Szikláig


Kiindulva abból, hogy apjától kezdve nagybátyjaiig és unokatestvéreiig a családjában mindenki pankrátor volt, könnyen gondolhatnánk, hogy Dwayne Johnson erre a "hivatásra" született. Azonban fiatalon esze ágában sem volt apja, Rocky Johnson nyomdokaiba lépni: amikor tizenévesen kipróbálta a sportágat, arra jutott, hogy ez nem neki való. A sport azonban így is közelebb állt hozzá, mint a tanulás: bár kriminológiából és élettanból diplomázott, jegyei borzasztóak voltak. Sokáig ígéretes amerikai futball-tehetségnek tartották, azonban egy sérülés derékba törte a karrierjét. Hiába költözött Miamiból Kanadába, amikor 1995-ben a Calgary Stampedersnek sem kellett, új karrier után kellett néznie.

Így aztán megszegte korábbi elhatározását, és a pankrációhoz fordult, ott pedig villámgyors karriert futott be. Noha szerepe szerint alapvetően negatív figurát alakított, megnyerő személyisége, jellegzetes szövegei hamar közönségkedvenccé tették, ő pedig egyre gyakrabban "A nép bajnoka"-ként hivatkozott magára, egyáltalán nem jogtalanul.

Johnson kisugárzásával azt is elérte, hogy a showbizniszben is felfigyeljenek rá: előbb az Azok a 70-es évek show-ban vendégszerepelhetett saját apját alakítva, majd a Saturday Night Live-ban kapott lehetőséget, ez pedig filmes karrierjét is sínre tette. Egy évvel később pedig a filmvásznon is bemutatkozhatott A múmia visszatérben Skorpiókirályként, habár leginkább egy rémületesen CGI-karakterként realizálva.


Hét dollárból 5,5 millió

Nem is volt kérdés, hogy az egy évvel később bemutatott spin-off, A skorpiókirály címszerepére kit válasszanak. Johnson, aki futballkarrierje összeomlása után 7 dollárral a zsebében vágott neki a világnak, és első küzdelmeit fillérekért vállalta, 5,5 milliót kasszírozhatott a Skorpiókirály megformálásáért. Ez a mai napig rekord: soha senkinek nem fizettek még ennyit első főszerepéért. És ezzel egyáltalán nem is értékelték túl a pankrátor-színészt, aki egy évvel később már 12,5 millió dollárt kapott a Peter Berg rendezte Az Amazonas kincséért. Azonban eleinte úgy tűnt, a hollywoodi karrier árát neki is meg kell fizetnie.



Johnsonnal ugyanis elsőre nem tudott mit kezdeni az Álomgyár. Lehet, hogy pankrátorként elképesztően népszerű volt, de a közel két méteres, 120 kilós férfi a producerek szemében inkább volt karakterszínész (értsd: smasszer, rosszfiú stb.), mint a következő George Clooney vagy Tom Cruise. Így Hollywood megpróbálta a saját képére faragni, azt kérték, hogy fogyjon le, a Szikla pedig néhány év alatt annyira megelégelte az egészet, hogy inkább megint a pankrációt választotta. És lehet, hogy Dwayne Johnsont ma még mindig pankrátorként ismernénk, ha nem lett volna akkori felesége, Dany Garcia.



Minden sikeres férfi mögött egy exfeleség áll


Az addig az üzleti életben sikert sikerre halmozó Garcia úgy döntött, elvállalja férje menedzselését, és segít neki felépíteni egy olyan karriert, amelyben önmaga maradhat. Azonnal ügynököt váltottak, Dwayne Johnsonból pedig brandet kezdtek építeni. Hosszú évek munkája alatt elérték, hogy a név ma már nem pusztán egy színészt, egy sztárt, hanem tucatnyi terméket és vállalkozást jelentsen, többek között a filmprodukciós cégként és reklámügynökségként működő Seven Bucksot, amit a fent már említett hét dollárra emlékezve neveztek el. A közös munkát pedig az sem hátráltatta, hogy Johnson és Garcia 2008-ban elváltak - azóta is üzleti partnerek és barátok.

A Szikla tehát visszatért a filmvászonra, ezúttal pedig semmi nem állt az útjába. 2016-ra az évi 64,5 millió dollárjával a világ legjobban fizetett színésze lett, egy évvel később pedig csak Mark Wahlberg tudta maga mögé utasítani ebben a rangsorban. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a Halálos iramban - Ötödik sebesség óta már nemcsak másodvonalas, hanem kifejezetten A-kategóriás blockbusterek főszerepeit is rá merik bízni, de Johnson elképesztő fizetését sokkal inkább köszönheti elképesztő munkatempójának, azaz, hogy a különböző produkciókból akár 5-6-ot is bevállal egy évben.




A nép bajnoka


Bár drámákban (például a Csapda) is kipróbálta magát, egyértelmű, hogy az egykori Sziklából soha nem lesz Oscar-díjas színész, és az akcióhősi szerepre is inkább testfelépítése predesztinálja. Johnson legtöbbször csak önmagát adja, és éppen ez a megnyerő benne: pankrátori karrierje során is azzal vívta ki "a nép bajnoka" címet, hogy hétköznapi, közvetlen módon viselkedett, mindig szakított időt arra, hogy rajongóival foglalkozzon.

Most már ezt leginkább közösségi média-profiljain keresztül van lehetősége gyakorolni (ahova rendszeresen posztol is), de arra például szakított időt, hogy meglátogasson egy kisfiút, aki a Törésvonalban látottak alapján mentette meg egy barátja életét. Nem véletlen, hogy alakításai közül is azok sikerültek a legjobban, amikor nem acélos tekintetű szuperembereket, hanem hatalmas testben rejtőző félénk, sebezhető személyiségeket - mondhatni, nagyra nőtt gyerekeket játszott (Központi hírszerzés, Jumanji: Vár a dzsungel).


Egyik kedvenc szokása, hogy az edzőteremben bámészkodókat a "Focus!" ("Koncentrálj!") felkiáltással ösztökéli - ezt többek között honfitársaink is tapasztalhatták, amikor a Herkulessel Magyarországon forgatott.




A nép pártján?


Dwayne Johnson tehát nem mint színész, hanem mint ember harcolt ki magának elképesztő népszerűséget, ebben pedig hamarosan a legmagasabb szintre lépett. Amikor ugyanis megkeresték azzal, hogy mit szólna az amerikai elnöki pozícióhoz, ő meglepően nyitottnak bizonyult, és nem zárkózott el, hogy 2024-ben megpróbál politikailag is tenni az érte rajongó tömegekért. És hogy miért csak 2024-ben? Mert jelenleg annyi projektje van, ami mellett elképzelhetetlen lenne a 2020-as indulás.

De akármi is lesz ebből a tervből, annyi biztos, hogy a filmvásznon egy darabig nem szabadulunk a Sziklától: idén nyáron még jön a Felhőkarcoló, ősszel a Fighting with My Family (amelyben egy pankrátort alakít), és 2019-re tervezik a Halálos iramban spin-offját Jason Stathammel. Közben pedig előkészítés alatt áll a Jungle Cruise, újra összeáll a Felhőkarcoló rendezőjével a Red Notice című akciófilm erejéig, valamint természetesen számítanak rá a Jumanji és a Törésvonal folytatásában is, a Black Adamről nem is beszélve. Nem mellesleg pedig folytatódik Nagypályások című sorozata is - mert hát a sorozatok világában is kipróbálta magát. Valószínűleg alvás helyett.



Akármerre is viszi az útja, Dwayne Johnson előtt biztosan fényes jövő áll. És úgy tűnik, a sztárok között azon kevesek sorát gyarapítja, akik nem botrányaikról lesznek igazán híresek, és akiknek tökéletesen felépített imázsa mögött is egy hétköznapi, végtelenül szimpatikus figura rejtőzik. Ez pedig akkor is múlhatatlan érdeme marad, ha a filmművészetet soha nem is fogja emlékezetes, kiemelkedő alakításokkal gyarapítani.



Kövess minket a Facebookon vagy Instagramon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése